Een pleidooi voor een duurzame visie op zorg, voedsel en voeding Met deze bijeenkomst willen we zorginstellingen inspireren om met lokaal voedsel aan de slag te gaan in hun keuken. Dit webinar wordt u aangeboden door Puur Betuws en Zorg om Voedsel. Initiatieven die tot doel hebben om de korte keten in Rivierenland op te schalen, voedsel dichterbij de mens te brengen en streekproducenten met meer afnemers te verbinden.

Keynote spreker Dr Machteld Huber
Machteld Huber is arts, onderzoeker en initiatiefnemer van het Institute for Positive Health. De kernvraag die zij stelde was “ Wat is gezondheid” En “Hoe creëer je balans met betrekking tot gezondheid? “
De huidige zorg stelsel is gebaseerd op het genezen van ziektes, Machteld is van mening dat mensen minder aandacht moeten besteden aan genezing maar aan het voorkomen van de ziektes. Dit is ideologie waar verschillende zorginstanties al mee bezig zijn. Mensen moeten meer gaan bewegen en verder zich ook houden aan een gezonder dieet, deze factoren zorgen voor een gezonder mens. De gezonder mens bestaat al, deze wonen in de zogeheten ‘Blue zones’, dat zijn plekken op aarde waarin mensen zonder enige ziektes erg oud worden. Maar welke factoren helpen deze mensen in het ouder worden, Machteld zette het op een rijtje: voeding, beweging, zingeving bestaan en sociaal engagement.
Brede definitie van gezondheid is volgens wetenschappelijk onderzoek door Machteld, het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven. Machteld Huber is arts, onderzoeker en initiatiefnemer van het Institute for Positive Health. De kernvraag die zij stelde was “ Wat is gezondheid” En “Hoe creëer je balans met betrekking tot gezondheid? “ Brede definitie van gezondheid is volgens wetenschappelijk onderzoek door Machteld, het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.

Bekijk hier de presentatie van dr. Machteld Huber: https://www.drechtstadsboer.nl/201117-machteld-huber-gezond-lokaal-gelderland-iph/

Keynote spreker Jelle Ferwerda
Jelle Ferwerda is medeoprichter van Diverzio en Oregional, werkzaam geweest voor de Sint Maartenskliniek. Mede-initiatiefnemer van bureau ‘Smaak van het Huis’
De vragen die Jelle aan de aanwezigen voorlegt; “Hoe wordt er in de zorg gegeten? Hoe is gastvrijheid geregeld in de zorg? Hoe kan het allemaal nog beter?”
Mijn passie voor de zorg: “we willen weer echt eten.Hoe mooi zou het zijn, dat je lekkere gezonde verse producten van dichtbij kan halen. Als je met streekproducten gaat werken, doe je veel meer dan sturen op prijs: Milieu. Landschap. Biodiversiteit. Bekijk het integraal.”

Jelle ging op verzoek uit de zaal in op de vraag “Hoe is de dagelijkse praktijk in de zorg?”
Een toeleverancier
100% gemak producten
Groenten worden meer dan een keer opgekookt
Vlees wordt standaard getumbeld (opgepompt)
Eten in de zorg wordt vaak gezien als kostenpost
Van de maaltijden belandt 40% in de prullenbak

Eten dat normaal in de ziekenhuis beland is niet vers. Alle intrinsieke voedingswaarden moeten echt duurzamer en liefst ook biologisch. In het kort. Er is werk aan de winkel!
Er zitten variaties bij voor ieders dieet, maar bij een goed menu zullen mensen eerder alles willen eten en dring je voedselverspilling ook een heel eind terug.

Waar kan de korte keten het beste beginnen? Met ‘makkelijke’ producten zoals:
Fruit uit de regio
Sap uit producten met een ‘vlekje’
Ambachtelijk brood

Download hier de presentatie van Jelle Ferwerda: https://www.drechtstadsboer.nl/wp-content/uploads/2020/12/201117-Jelle-Ferwerda-GezondLokaalGelderland-voeding.pdf

Keynote spreker dr. Ir. Jan Hassink
Naast dat Jan in de wetenschap onderzoek doet naar ecologische en sociale vraagstukken, is hij ook coördinator van een zorgboerderij, waarvan hijzelf mede-initiatiefnemer is geweest. Voor degene die niet weten wat een zorgboerderij is, vertelt Jan, een zorgboerderij is een boerderij waarbij mensen met een zorgvraag meewerken aan de productie van bijvoorbeeld de groenteteelt, of in de  dierverzorging, of in landschapsonderhoud. Deelnemers van een zorgboerderij hebben veelal niet de benodigde voedselvaardigheden om gezond te eten. Zoals mensen met psychologische klachten, niet aangeboren hersenletsel, dementie, etc. Naast dat de dieren en gewassen goed verzorgd moeten worden, worden de mensen ook verzorgd. Zij ontwikkelen al werkend een band met wat ze produceren en worden zodoende geprikkeld om zelf gezonder te gaan eten. Jan deed een kenmerkende uitspraak:  “Om dingen met elkaar te kunnen verbinden moet je eerst het groter geheel kunnen zien.”

Download hier de presentatie van dr.ir. Jan Hassink: https://www.drechtstadsboer.nl/wp-content/uploads/2020/12/201117-JanHassink-GezondLokaalGelderland-zorg.pdf