6/2/2017 College Café korte keten

header College cafe
6 februari 2017 Een avond over duurzame vernieuwing in de hele voedselketen

Korte Keten Café – inloop 20.00 uur – Voor belangstellenden.
Locatie Galerie De Compagnie, Kuipershaven 21, Dordrecht
Entree gratis. Vrijwillige bijdrage van harte welkom. Consumpties voor eigen rekening. Pinnen is mogelijk. Aanmelden (verplicht) doe je hier

Over Korte ketens in voedsel en zorg en de rol van onderwijs
Een regionaal georiënteerde kijk op landbouw, zorg, duurzaamheid en economie vraagt om een nieuwe rol van de overheid. Waren voorheen voorzieningen als voedsel en zorg het domein van landelijke overheid. Thans pakken provincies en gemeenten een stevige rol, niet alleen in Zuid-Holland. Ook in andere provincies. Gemeenten stellen een voedselvisie op of rollen de rode loper uit voor burgerinitiatief. Buren organiseren met elkaar coöperaties. Beter, goedkoper, is de claim. En stadsboeren zijn hot.

Hoe kunnen gemeenten voorgaan in de voedsel- en zorgtransitie? Wat is de rol van het onderwijs? Wat gebeurt er al? Wat is er nog meer nodig?

Programma

17.30 uur College Diner korte keten
Lokaal College Diner. Toegang alleen op uitnodiging. Pitches van Gerry Kouwenhoven Inholland Agrifood; Rowena van Doorn Youth Food Movement;  Arie Verhorst, LTO Noord, afd. Zuid-Holland, voorzitter; Han Weber, gedeputeerde Provincie Zuid-Holland; Tim Verhoef, Ministerie van EZ sector voedsel; Jan Willem van der Schans, WUR / Landbouw Economisch Instituut. Uw gastheer is Victor Deconinck. Facilitaire medewerking van ROC Davinci college. Organisatie Steunpunt Drechtstadsboer. College Diner is uitverkocht.

18.00 – 22.30 Informatiemarkt doorlopend
Voedselbos Buiten-Zinnig, Stichting Groeituinen, Vereniging Groenekratje, Rechtstreex, LTO Noord, YFM, Linge’s zorglandgoed en anderen.

20.00 – 22.30 College Café korte keten

20.00  Inloop 
Drankje voor eigen rekening
20.20  Welkom
20.30 Paneldiscussie over korte voedselketens
20.45 Workshop zorg (groen)
Casus: Nicoline van Iperen en Cor van de Berg, Stichting Linge’s Zorlgandgoed; Ad Visser, Zorgboerderij De Buytenhof; Ingrid van Sluijsdam, SMILE. Moderator: Petra van de Kop. Sidekick: Lieke Wernsen.
20.45 Workshop voedsel (geel)
Casus: Maarten Bouten, Rechtstreex; Marijke Booij, Booij Kaasmakers. Moderator: Victor Deconinck. Sidekick Marianne Karstens, Walnut FHM.
20.45 Workshop onderwijs (blauw)
Casus: Rowena van Doorn, Youth Food Movement; Gerry Kouwenhoven, Inholland Agrifood; Bart Willems, Groenhorst/Warmonderhof Opleiding. Moderator: Isabelle Diks wethouder Leeuwarden. Sidekick: Caroline Schakel, afgestudeerd Inholland Agrifood.
21.30 Terugkoppeling op workshops. Reflectie in woord en beeld door onder anderen Jacqueline van Dongen, wethouder Zwijndrecht.
21.45 Slotwoord Drechtstadsboer – Rechtstreex
22.00 Netwerkborrel – drankjes voor eigen rekening
22.30 Einde

Muzikale begeleiding door Lucas Mutsaers en Sebastian Radu. Chefkok Steven de Waal mmv Davinci Horeca/Secretariaat leerlingen. Column Mohamed Benzakour. Illustrator Hanneke Schalkoort.

College Diner-Café is een initiatief van Drechtstadsboer.

Achtergrond
Zuid-Holland en EZ starten een transitieprogramma in de landbouw en stellen subsidies voor systeeminnovaties ter beschikking. Het rijk streeft enerzijds naar een duurzame voedselagenda, maar houdt anderzijds verantwoordelijkheid voor de handhaving van wet- en regelgeving en de uitvoering van EU beleid. In de zorg doen doorgeschoten bezuinigingen in combinatie met topsalarissen voor bestuurders de wal het schip keren. Het Manifest van Hugo Borst beheerst wekenlang de media. Boeren verdienen minder dan een minimumloon. Dilemma’s te over.

College Diner is uitverkocht. Entree op vertoon van een aanmelding.
Aanmelden College Café: www.eventbrite/dordrecht/college cafe
Kaarten beschikbaar voor zover de voorraad strekt.

Stichting Steunpunt Drechtstadsboer is een bottomup burgerinitiatief sinds 2014 voor duurzamer voeding in de Drechtsteden. Uw vrijwillige bijdrage in de organisatiekosten wordt altijd op prijs gesteld.  Pinautomaat is aanwezig.

Inlichtingen Annette de Vlieger 06 14220195 of drechtstadsboer@gmail.com

College diner cafe sponsoren