Het evenement Drechtland Community viert de korte voedselketen, sociale inclusie en biodiversiteit. Wat zou een feest zijn zonder geëerde gasten, verrassingen, lekker eten en live muziek? Er waren film premières, geweldige sprekers, honderd gasten aan lange tafels, een verscheidenheid aan heerlijke Turkse hapjes en feestmuziek voor iedereen door het 12 persoon sterke ukelele orkest van Randy Derksen. Op de infomarkt presenteerden zich onder anderen Rechtstreex uit Dordrecht, Diverz 078, Boeren van Dordt, Turkish Delight, Tuinmaatje, Compostmeesters en De Moestenier.

De afsluitende bijeenkomst van Drechtland Community markeert een bijzonder moment. Het gaat drie jaar terug in de tijd, dat de eerste plannen gemaakt zijn. Eind augustus 2018 is een subsidieaanvraag aan de RVO ( Rijksdienst voor Ondernemers) de deur uitgedaan. Zomer 2020 ging het project – na een positieve beschikking – voorzichtig van start. Winter 2022 hebben we met hulp van KnowWhy het project administratief opgeleverd. De organisatoren zijn blij met de aanwezigheid van prominenten; Joris Heijnen, Jan Hassink en Anna Schoemakers. Architect Xavier San Giorgi moest helaas verstek laten gaan.

Team van Turkish Delight

Conclusie

Stichting Drechtstadsboer, partners, geraadpleegde experts en alle medewerkers kunnen trots zijn op een geslaagde slotbijeenkomst. Het samenwerkingsverband tussen Yvonne Zuidgeest van Diverz 078 en Corstiaan den Boer van Zorgboerderij De Zuidpunt was een succes boven verwachting en heeft geleid tot deelbaar en herhaalbaar resultaat. Partijen hebben duidelijk gemaakt om voort te gaan op de ingeslagen weg voor een betere gezondheid van minder bevoorrechte bewoners.

Gastsprekers opstelling

Joris Heijnen, directeur initiatiefnemervan Greendish, hield een geïnspireerde keynote voordracht over het Menu van de Toekomst, over voedselverspilling in de horeca en over programma’s in de Drechtsteden gericht op een duurzame keuken.

Jelle Ferwerda van de Smaak van het Huis vertelde, dat hij door Diverz 078 gevraagd was om masterclasses met streek- en seizoensgebonden ingrediënten te houden voor de vrijwillige koks van de instelling.

Yvonne Zuidgeest, directeur bestuurder Diverz, ging dieper in op de doorontwikkeling binnen verschillende locaties van de organisatie. Zuidgeest stipte de behaalde resultaten aan zoals diner Boer en Bord, KRACHT punten tentoonstelling, afhaalpunten Groenten van Cors.

Bart Willems, senior docent biodynamische stadslandbouw aan de Warmonderhof te Dronten, ging met de zaal het gesprek aan over het opleiden van jonge boeren voor de stadsgerichte landbouw van de toekomst.

Jan Hassink, senior onderzoeker ecologie biodiversiteit en zorglandbouw, ging in op zorglandbouw in het algemeen en diverse regionale voedselsystemen in het bijzonder.

Anna Schoemakers, directeur Greenpeace Nederland, verving de wegens gezondheidsproblemen verhinderde Corstiaan den Boer, Zorgboerderij De Zuidpunt.

Robert Klaassen en Annette de Vlieger, initiatiefnemers en projectleiders van Proeftuin Drechtland Community ontvingen het eerste gedrukte exemplaar van Magazine Proeftuin uit handen van Yvonne Zuidgeest.

Links

Greenpeace Nederland https://www.greenpeace.org/nl/
Xavier San Giorgi http://foodforestry-development.nl/
Joris Heijnen, Greendish, https://greendish.com/
Jan Hassink, WUR https://www.wur.nl/nl/Personen/
Bart Willems – BD Landbouw https://warmonderhof.nl/

Mede initiatiefnemers Stichting Turkish Delight mw Kosen en mw Gulseren

Links

Via Cultura, videotechniek https://www.stichtingviacultura.nl/

Bekijk de aftermovie: