Victor Deconinck presenteert het burgerinitiatief  Van voetbalveld naar Voedselveld. Hoe kunnen we op het Eiland van Dordrecht de mensen zelf voeden op een milieuvriendelijke manier. Hoe realiseren we hier stadslandbouw?

Werk aan de winkel
Het huidige voedselsysteem is niet toekomstbestendig. We hebben bestuurders en ondernemers met lef en visie nodig om de grote uitdagingen van onze tijd aan te pakken, waaronder begrepen het lineaire voedselsysteem, dat deel uitmaakt van het probleem. Hoe korter de keten, hoe beter het is voor alles en iedereen. Voedsel produceren dichtbij waar het geconsumeerd wordt, ondervangt heel veel van de huidige bezwaren. Hoe combineren we de lokale productie van gezonde betaalbare voeding voor iedereen met klimaatopgaven, watermanagement, biodiversiteit en volksgezondheid? Proeftuin Amstelwijck i.o brengt antwoorden in praktijk met bouwen en boeren. Niet of of. Maar en en. Al is het maar tijdelijk.

“Van Voetbalveld naar Voedselveld” 
Proeftuin Amstelwijck i.o. is een grensverleggend doorbraakproject in de traditionele wereld van projectontwikkeling en ruimtelijke ordening. Een burgerinitiatief, dat zich hard maakt om zonder omwegen voedsel een herkenbaar gezicht te geven, de boer zijn maatschappelijke betekenis te laten herwinnen, de klant zijn vertrouwen in de boer te laten hervinden. Gewoon door in een woonwijk neer te strijken, zichtbaar landbouw te bedrijven en de oogst in een korteketen te vermarkten. De opbrengst is meer dan geld alleen. Het leidt ook tot werk, welvaart, welzijn en gezondheid. Het idee dateert van eind 2016; een suggestie door Stadsontwikkeling Dordrecht.

Menu voor Voedsel Anders
Je krijgt het landschap dat je eet. Pas als wij ons hier bewust van zijn, kunnen we de omslag maken naar een circulaire vorm van landbouw bedrijven met een duurzame impact op economie, bodem, mens en dier. Proeftuin Amstelwijck i.o. vertelt het lokale verhaal en inspireert de Dordtenaren om stil te staan bij hun menu. Want de tijd van gedachteloos eten, is voorbij.