” Koning van Grasland”. Theater bij de Boer. Hier te zien 12 t/m 16 juni. Drechtstadsboer is een samenwerking aangegaan met stichting Toneelgroep Jan Vos rond de programmering van een voorstellingenreeks van “Koning van het Grasland”. De grutto staat in Friesland en de Alblasserwaard symbool voor natuurvriendelijke landbouw. Koning van het Grasland is een reprise van het gelijknamige stuk dat vorig jaar door Nederland heeft gereisd. Initiatief Schouwburg R’dam en Kunstmin Dordrecht. 

Bekijk de Trailer


Het is 2001, het jaar dat MKZ opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij. Hoe ver mag de mens ingrijpen in de natuur? En wie is de baas op het boerenland? Koning van het Grasland, het nieuwe stuk van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. Het stuk wordt gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. in Friesland is de voorstelling tweetalig (Fries en Nederlands), in Drenthe en Groningen is de voorstelling volledig Nederlandstalig. Koning van het Grasland is een idee van David Lelieveld (Pier21) en wordt gemaakt door het artistieke team van de voorstelling Mansholt. De productie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het burgerinitiatief Kening fan è Greide.

Film: Bas Binder | Evacommunicatie Muziek: Jaap van Keulen 


https://toneelgroepjanvos.nl/koningvanhetgrasland/

 

Evenementen in de Alblasserwaard

Voorjaar 2018 Boeren evenementen in de Alblasserwaard komen eraan. Drechtstadsboer zet zich komend jaar actief in voor innovatieve boeren uit de Alblasserwaard die graag de stedeling willen ontvangen op hun bedrijf  met leuke en leerzame open dagen of anderszins publieksactiviteiten. Te beginnen op maandag 5 maart. 

Workshop Worstmaken met Wild door Gansch Anders. Workshop staat onder deskundige leiding van Adriaan Troost, kost als kennismaking €75 en vindt plaatst in Giessenburg. Datum 05/03. Inlichtingen, reserveringen, aanmelden per mail adriaantroost@kpnmail.nl of 0613284309. Adres: Wilhelminalaan 36, 3381 BP Giessenburg.

Website http://ganschanders.nl/

 

April

Lammetjesdag Nelie en Teunis-Jaap Slob, Tiendweg 4, 4225 PN Noordeloos, tjslob@solcon.nl 

 

Maart/ April

Boerderij Noorderlicht – Noordeloos; koeiendans ca. 11.00

Dansende Koeien https://www.youtube.com/watch?v=kdJ0ZOfG5n8

 

Mei

graskaasdag

21 juni landelijke open dag biologische boerderijen

Op de voorjaarsagenda van de Werkgroep Alblasserwaard Vijjfherenlanden ( WAV ) vind je nog veel meer leuke evenementen zoals dansen met de koeien, lammetjesdagen, graskaasdagen, open boerderijdagen. Houdt WAV in de gaten.

Werkgroep Alblasserwaard Vijfherenlanden is een onderdeel van Natuurvereniging Den Haneker: Mondiaal denken en lokaal handelen is het motto van de WAV. http://denhaneker.nl/duurzame-landbouw/

 

Binnenkort in Dordt e.o Yacon

De Oude Beer is met Zederik Forel de tweede leverancier uit Dordrecht e.o , waarvan de producten zijn opgenomen in het aanbod van Rechtstreex online food retail. De Oude Beer brengt de supergezonde Yacon wortel onder de aandacht van de Dordtenaar.

 

Wat is Yacon? 

Lees WUR over Yacon: https://www.wur.nl/nl/show/Gebruiksmogelijkheden-van-knolgewassen-yacon.htm

Over Stadslandbouwkas De Oude Beer http://www.stadslandbouwdordrecht.nl/locaties/stadslandbouw/stadslandbouwkas-oude-beer. Check ook  ‘De Oude Beer Dordrecht’ op facebook community pagina.

Op Facebook is nu ook van start gegaan de community pagina “Rechtstreex Dordrecht”,  zodat Dordtenaren vanaf nu direct met elkaar kunnen communiceren.