Visie van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding – December 2011 – Herziene versie
“Voor u ligt de eerste publicatie van de Wetenschappelijke Raad voor Integrale Duurzame Landbouw en Voeding (RIDL&V).
Hierin presenteren wij een nieuwe, integrale visie op duurzame landbouw en gezonde voeding.
Voorafgaand analyseren we de huidige, gescheiden aanpak van beide vraagstukken. De visie mondt uit in een nieuwe onderzoeksagenda.
Onze visie komt voort uit een zorg die de leden van onze Raad delen. Niet alleen maken wij ons zorgen over de nog weinig duurzame landbouw en vaak ongezonde voeding, maar ook
over het feit dat deze vraagstukken doorgaans gescheiden worden benaderd. Daardoor blijven belangrijke relaties tussen beide onderbelicht en worden kansen op synergie gemist.
Actueel voorbeeld is het excessieve gebruik van antibiotica in de veehouderij. Dat heeft resistente bacteriën gegenereerd die zijn doorgedrongen tot in ons voedsel en in
ziekenhuizen.
Centraal in de analyse van de Raad staat dat onduurzame landbouw en ongezonde voeding voor een belangrijk deel zijn terug te voeren op verstoorde ecologische en sociale
samenhangen en relaties. Herstel en versterking van deze relaties is cruciaal. Dit document is met name gericht op beleidsmakers in de landbouw-, voedings- en
gezondheidswereld, op politici en op wetenschappers. De Raad is voornemens deze visie komend jaar handen en voeten te geven in enkele casussen.
Onze dank gaat uit naar de volgende personen die eerdere versies van commentaar hebben voorzien en/of informatie hebben aangeleverd: Emiel Elferink, Kees-Jaap Hin,
Peter Leendertse, Carin Rougoor, Bert van Ruitenbeek, Frits van der Schans, Sjef Staps en Paul Struik. Deze herziene versie is op enkele kleine punten aangepast. Edith Lammerts van Bueren voorzitter Januari 2012″
Bron:
Publicatie RIDL&V Herziene versie Januari 2012 [Publicatie downloaden]