Zuidgeest

“Het Boerenbord, mensen worden er blij van.” 

“We koken al zo’n vier jaar in een aantal van onze wijklocaties. Er wordt gekookt door mensen uit de wijk, voor bewoners uit de wijk. De meeste mensen die komen eten zijn 55+. Met de komst van De Groenten van Cors, serveren we de bezoekers nu ook elke maand een vegetarische maaltijd. We noemen deze maaltijd Het Boerenbord. Het is gemaakt met de onbespoten groenten van de Zuidpunt, de boerderij van Corstiaan op het Eiland van Dordrecht.”

Yvonne Zuidgeest is ruim vier jaar directeur-bestuurder van Diverz in Zwijndrecht. Ze vertelt: “Vegetarisch koken, daar zijn niet alle bezoekers van onze wijkkeuken bekend mee. Daarom proberen we de maaltijden op een uitdagende manier te presenteren, zodat iedereen bereid is het te proberen. En het werkt, de meeste mensen schrijven zich iedere maand in voor Het Boerenbord. De verschillende koks vertellen met welke producten ze hebben gekookt en hoe ze het hebben klaargemaakt. Wanneer je proeft hoe lekker vegetarisch eten kan zijn, dan ga je er anders naar kijken. Proeven, voelen, meemaken en beleven, dat is de manier waarop we werken. Pas als je anders gaat kijken naar voedsel, dan kan je anders gaan handelen.”

Krachtpunt
“Op drie wijklocaties, wij noemen ze Huis van de Wijk, hebben we een krachtpunt ingericht waar we informatie delen over gezond eten, meer bewegen en duurzaamheid. Het gaat om de wijklocaties Kubiek, Hart van Meerdervoort en Xiejezo. Iedere maand wisselen de krachtpunten van locatie en gaan ze naar een ander Huis van de Wijk. Bij de wijklocaties Nederburgh en Hart van Meerdervoort kunnen mensen, die een abonnement nemen op De Groenten van Cors, de groenten wekelijks komen ophalen. Er zijn drie soorten abonnementen: voor een gezin, voor twee personen en voor één persoon. In principe zit er genoeg groente in voor de hele week.”

Vers van het land
“Het is niet zo dat direct honderd mensen in Zwijndrecht een abonnement hebben genomen op de Groenten van Cors. Dat zou ook voor boer Corstiaan niet te doen zijn: de productie zo snel te verhogen. Maar hoe meer mensen proeven hoe lekker onbespoten groenten zijn, die een dag voordat je ze in je boodschappentas krijgt nog op het land stonden, dan zal de animo vanzelf groeien. Het is natuurlijk veel beter wanneer je groenten eet, die niet een hele reis hebben afgelegd van de boer via een distributiecentrum naar de supermarkt. We hebben het plan om de vrijwilligers, die iedere maand om toerbeurt koken, verschillende workshops met een professionele kok aan te bieden. Zo leren ze nieuwe (vegetarische) gerechten te koken met de verse groenten van Cors. Door corona hebben we dat nu nog maar een enkele keer kunnen organiseren.” 

Betaalbaar
Op de vraag of de Groenten van Cors betaalbaar zijn voor de bezoekers van het Huis van de Wijk, zegt Yvonne: “Het Boerenbord is met 3 euro per persoon heel betaalbaar. In hoeverre het groentepakket dat is, dat durf ik niet te zeggen. Het is moeilijk om in de portemonnee van een ander te kijken. Het kan zo zijn dat €6,75 voor een 1-persoons groentenpakket voor een week veel geld is. Wellicht is het denkbaar, dat mensen met een minimuminkomen in de toekomst subsidie van de gemeente krijgen voor bijvoorbeeld een familiepakket van €8,75.” We hopen vooral dat mensen gaan beseffen, dat deze groenten wel veel gezonder zijn en misschien wel net zo lekker als wat ze normaal eten.

Auteur Eveline van de Lagemaat
In onderstaande link een filmpje met het tonen van de groenten van Cors

Vlog: De Groenten van Cors – Diverz