Dordrecht Pilotproject Proeftuin Drechtland Community 2022
Corstiaan den Boer wordt blij wanneer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt zinvolle dagbesteding vinden op de boerderij. Met zijn vrouw Johanna is hij initiator van Zorgboerderij de Zuidpunt. Het is in 2004 begonnen met “één dag in de week voor cliënten van Yulius” zegt hij “en werd al snel uitgebreid naar vier dagen per week.” Gemiddeld komen zo’n twintig deelnemers per dag gebruik maken van de activering, waarbij ze met elkaar de warme maaltijd gebruiken, bereid met producten van het land.
“De deelnemers helpen met alles wat gedaan moet worden” aldus Corstiaan. “Eerst is een deelnemer
misschien de hele dag bezig met eitjes schoon maken,” vervolgt hij. “Later helpen ze met het schoonmaken van de producten voor in de winkel en met de verkoop en het vullen van de pakketten, het werken op het land. En er zijn mensen die meehelpen met het bereiden van de maaltijd die met elkaar wordt genuttigd. Het is net wat er te doen is en wat de mensen aankunnen.”
Twee maal per jaar is er, corona-tijd niet meegerekend, een open dag; lammetjes dag en pompoendag. “Dit is begonnen om de familie van de deelnemers te laten zien wat de deelnemers doen” haalt Corstiaan de herinnering op. De open dagen zijn goed bezochte evenementen, waar tussen de zeshonderd en twaalfhonderd bezoekers op af komen.
Bij de groententeelt op de boerderij wordt geen gif gebruikt, want Corstiaan wil de deelnemers niet blootstellen aan landbouwgif. Zo kan hij rustig zien hoe bijvoorbeeld op de tuinbonen de luizen opkomen en een plaag worden, die dan wordt gevolgd door een ‘plaag’ aan lieveheersbeestjes, die de luizen opeten. Voor de bonen komen is de schade door de luizen allang weer hersteld, is zijn ervaring.
In 2015 kwam Corstiaan in contact met Stichting Drechtstadsboer. Drechtstadsboer wil boer en burger, producent en consument van het voedsel dichterbij elkaar brengen. Samenwerking kwam eruit voort. Met Stichting de Groeituinen Dordrecht werd in 2016 de Vereniging Groenekratje opgericht. Groenekratje is een onbespoten groenten abonnement, thuisbezorgd en/of wekelijks af te halen op een groeiend aantal afhaalpunten in de regio. Zo raakte de stad bekend met de ‘groenten van dichtbij’.
In 2016 zei Corstiaan over zijn werkwijze: “Wat we doen is een soort productie, al is het wel een lagere productie dan je normaal zou hebben. De productie is aangepast aan wat de mensen aankunnen.”
De vraag uit de stad naar de onbespoten producten van de Zuidpunt blijft groeien. De productie wordt rustig aan verhoogd. Een tuinder aangesteld die zich specifiek met de productie van de groentenpakketten bezig houdt. Met Stadskas De Oude Beer is uitwisseling gaande van vroeg- en laatgewassen.