Korte Keten

Stichting Steunpunt Drechtstadsboer zet zich sinds 2016 in voor de korte keten in de Drechtsteden. Dat gebeurt met steun van de provincie Zuid-Holland in het kader van Programma Platteland Ontwikkeling. De provincie die streeft ernaar dat haar inwoners in 2036 voor 80 % van Zuid-Hollandse bodem eten. Drechtstadsboer regelt afhaalpunten voor ondernemers als Rechtstreex en gemeenschapslandbouw (CSA) De Groenten van Cors, voorheen vereniging Groenekratje. Daarnaast werkt de stichting aan het vergroten van kennis en bewustzijn over het belang van de korte voedselketen in de klimaataanpassing en de landelijke ontwikkelingen op dit gebied.

De oogst: 

Blij Bord: is een proeftuin van de provincie Zuid-Holland. In dit project werkt Drechtstadsboer van 2019 tot 2021 met Zorgboerderij De Zuidpunt, zorginstelling Het Spectrum, Welzijnsorganisatie Diverz en andere partijen aan de verbinding tussen zorg en landbouw. Dit project is mede mogelijk dankzij bijdragen van de EU en provincie Zuid-Holland.

Zorg om Voedsel: is een project in de provincie Gelderland. In dit project werkt Drechtstadsboer van 2020 tot 2023 met Linge’s Zorglandgoed te Rumpt, Stadsboerderij Caetshage in Culemborg, Puur Betuws en andere partijen aan de verbinding tussen zorg en landbouw. Dit project is mede mogelijk dankzij bijdragen van de EU en provincie Gelderland.

De Groenten van Cors. Samen met zorgboerderij De Zuidpunt, stichting De Groeituinen in Dordrecht is gemeenschapslandbouw opgezet. Door een jaarabonnement af te nemen is de boer verzekerd van een vast inkomen en een eerlijke prijs voor zijn producten en dagbesteding voor 40 cliënten van Yulius. Drechtstadsboer heeft leden geworven en afhaalpunten in Dordrecht en Zwijndrecht gerealiseerd voor De Groenten van Cors, voorheen vereniging Groenekratje. Dit is een van de ruim 100 Community Supported Agriculture (CSA) initiatieven in Nederland. Drechtstadsboer stond aan de wieg van CSA Nederland, waarin initiatieven van deze boer-burgerlandbouw zich hebben verenigd. 

Rechtstreex Dordrecht is een co-initiatief met Drechtstadsboer. Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Boer Burger Dialogen

Onderzoek De Brug Over

Proeftuin Amstelwijck 

Handelsmissie Voedselvallei Ede

Foodcoop Drechtsteden: is een project van Drechtstadsboer in samenwerking met Zorgboerderij de Zuidpunt en Rechtstreex BV. Het project liep van 2016 tot 2019 en is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Zuid-Holland. Voortgangsrapportage juli 2017-juli 2019, via de link.