Jeroen van de Berg, regisseur van Toneelgroep Jan Vos, heeft Drechtstadsboer gevraagd om – na eerder Mansholt – nog eens een randprogramma te organiseren bij een theatervoorstelling op locatie. Resultaat: drie dagen lang Boer Burger Dialogen. De voorstelling Koning van het Grasland was te zien op boerderij Landzicht in Strijen van woensdag 20 tot en met zondag 24 juni 2018.

Koning van het Grasland is het indrukwekkende verhaal van het boerenechtpaar Hessel en Anke Kroes, die na de dood van hun zoontje hun leven weer op de rails proberen te krijgen. In een schilderachtige setting, met uitzicht op het weidse Nederlandse landschap, schetst toneelgroep Jan Vos een glashelder beeld van de dilemma’s van het hedendaagse boerenbestaan. Een voorstelling over liefde, afscheid nemen en opnieuw beginnen, die boeren, burgers en buitenlui niet onberoerd laat. 

Met Helmert Woudenberg, Trudi Klever, Marcel Faber, Joop Wittermans en Bieneke Ehlhardt.  

Het is 2001, het jaar dat Mond-en-klauwzeer (MKZ) opnieuw de kop opsteekt in Europa. Hessel en Anke Kroes, twee ’plankgasboeren’, proberen hun leven weer op de rails te krijgen na een noodlottig tractorongeluk, waarbij hun zoontje om het leven kwam. Wanneer een grutto haar nest bouwt op de plek van het ongeluk, en er tegelijkertijd een strijd losbarst tussen natuurbeschermers en boeren over het verhogen van het grondwaterpeil, komen Anke en Hessel lijnrecht tegenover elkaar te staan. Ondertussen komt de MKZ gevaarlijk dichtbij. Hoe ver mag de mens ingrijpen in de natuur? En wie is de baas op het boerenland?

Koning van het Grasland, het nieuwe stuk van Tjeerd Bischoff, gaat over de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur. We zien de strijd van de boer die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt, en die van de grutto die zich vergeefs probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop.

Het stuk werd gespeeld in een mobiel theater in het open veld, met uitzicht op het landschap. Koning van het Grasland is een idee van David Lelieveld (Pier21) en is gemaakt door het artistieke team van de voorstelling Mansholt. De productie kwam tot stand in nauwe samenwerking met het burgerinitiatief Kening fan è Greide. 

Bieneke Ehlhardt als grutto © D v d Velde

Trouw Recensie