Rotterzwam winnaar van de 3e Rabo Stadslandbouw Award

Rotterzwam is de winnaar van de 3e Rabo Stadslandbouw Award. De jury roemde het ondernemerschap wat geënt is op multiple cashflows en de circulaire economie gedachte, met korte en gesloten ketens. De award werd uitgereikt tijdens de 3e landelijke Dag van de Stadslandbouw op 15 mei 2014 in Utrecht.

Nordic Cuisine is duurzaam business model voor ondernemer, stad en regio

Tijdens het congres inspireerde Claus Meyer het internationale publiek met zijn verhaal over Nordic food. Deze nieuwe manier van kijken naar lokale voedselvoorziening en de manier van koken, is in Denemarken niet alleen een effectief middel gebleken om obesitas tegen te gaan, maar geeft bovendien een krachtige impuls voor een nieuwe, circulaire economie. Het wereldwijde succes van zijn restaurant Noma toont aan dat stadslandbouw, naast een maatschappelijk en duurzaam effect, ook voorziet in de behoeften van mensen met bijbehorend verdienmodel. Het toevoegen van waarde aan het product is hierbij essentieel. De boodschap die Meyer het enthousiaste publiek meegaf, was dat elke persoon de wereld kan verbeteren.

slb_2014_06 slb_2014_05 slb_2014_04 slb_2014_03 slb_2014_02 slb_2014_01Staatssecretaris Dijksma pleit voor meer verbinding tussen stadslandbouw en reguliere landbouw. Staatssecretaris Dijksma gaf aan dat stadslandbouw ook in internationaal perspectief moet worden gezien. “Wat technologie betreft is Nederland op vele gebieden koploper, maar dat zijn we niet altijd als het gaat om het omzetten van kennis naar een verdienmodel. Stadslandbouw biedt daarvoor kansen”, aldus de staatssecretaris. Zij benadrukte dat de tijd rijp is om de verbinding tussen stadslandbouw en reguliere landbouw te versterken. In het bijzijn van de staatssecretaris en gastheer Kees Geldof van de gemeente Utrecht, ondertekende Isabelle Diks (wethouder Leeuwarden) als 24e gemeente de ‘Agenda Stadslandbouw’. Doel van de Agenda is om stadslandbouw op de kaart te zetten en te stimuleren.

Rotterzwam: Van afval reductie naar voedsel productie

slb_2014_10De Rabo Stadslandbouw Award ging dit jaar naar Rotterzwam. Naast de eer ontving deze Rotterdamse oesterzwammen kwekerij van de Rabobank Utrecht een cheque t.w.v. € 2.500,-. Projecten ‘De Nieuwe Ronde’ uit Wageningen en ‘De Stadsakker’ uit Groningen kregen veel erkenning voor hun belangrijke bijdrage aan stadslandbouw in Nederland.

Dag van de Stadslandbouw 2015 in de regio Brabant

In totaal bezochten 350 mensen de 3e editie van de Dag van de Stadslandbouw. 

Enkele impressies van de Dag van de Stadslandbouw in 2014
•    Erg inspirerende dag met goede sfeer;
•    Prima opkomst, goed georganiseerd;
•    Veel tijd en ruimte voor netwerken, complimenten;
•    Juiste doelgroep en goede diverse mix van deelnemers;
•    Interessante bijeenkomst, veel geleerd, leuke contacten en inspiratie opgedaan.