Studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch onderzochten in opdracht van Drechtstadsboer in 2018 manieren waarop het samenwerkingsverband SymBIOse van zes biologische boeren in de Alblasserwaard meer naamsbekendheid en afzet kan genereren in en rondom Dordrecht en de omgeving Alblasserwaard.
Kees van Gaalen van BD Kaasboerderij Noordeloos.

De aanpak
Vier derde jaars studenten van de HAS in ’s Hertogenbosch doen voor hun minor Wereldwijde Voedseldialoog onderzoek in de wereld van voedsel, van primaire productie tot product op de markt. Drechtstadsboer presenteerde twee onderzoekvoorstellen aan studenten en docenten van de HAS. In het onderzoeksthema ‘nieuwe afzetkanalen voor de korte voedselketen’ paste het voorstel van SymBIOse uit Noordeloos en Stichting Steunpunt Drechtstadsboer.

Bij een tussentijdse presentatie in de Gruyter fabriek Den Bosch was er gelegenheid om met elkaar in discussie te gaan en de probleemstelling te verhelderen. Eind november presenteerde de werkgroep het rapport aan de opdrachtgevers in de Verspillingsfabriek van firma Hutten in Veghel. Een inventarisatie van de kansen en uitdagingen waarvoor SymBIOse Coöperatie zich gesteld ziet. Deze coöperatie is een recent opgericht korte keten netwerk in Noordeloos en partner in spe van Drechtstadsboer.

Advies

Twee van de vier HAS-studenten tijdens de Stadslandbouwdag in Dordrecht.

Uit de resultaten van het project ‘De Brug Over,’ is een advies opgesteld voor de samenwerking binnen SymBIOse. Vervolgens is een advies opgesteld om meer naamsbekendheid te genereren en tot slot het advies voor het vergroten van de afzet voor SymBIOse in de omgeving van Alblasserwaard en Dordrecht. Binnen deze drie advies categorieën; samenwerking, naamsbekendheid en afzet; wordt de (mogelijke) rol en betekenis van Steunpunt Drechtstadsboer toegelicht.

Conclusie

HAS-studenten tijdens de Stadslandbouwdag in Dordrecht

Drechtstadsboer kan de afzet van SymBIOse bevorderen door haar in contact te laten komen met potentiële afnemers. Drechtstadsboer steunt met haar projecten namelijk een aantal initiatieven, waaronder Rechtstreex en het Groenekratje. SymBIOse zou zich aan kunnen sluiten bij een van deze initiatieven. Drechtstadsboer helpt daarmee de boeren om ‘de brug over’ te gaan, en zo meer connecties te krijgen met een grotere doelgroep (Dordrecht), om zo meer afzet te genereren.

S. Meulendijks, 
A. Moors, 
M. Pals, 
N. van Rossum. 
Project: De Brug Over 

School: HAS-Hogeschool, ’s-Hertogenbosch 
Projectbegeleider: Marc Maas 
Opdrachtgever: Robert Klaassen 
Datum: November 2018