Landschapsarchitect en voedselbospionier Xavier San Giorgi komt op uitnodiging van Stichting Steunpunt Drechtstadsboer naar Dordrecht. Xavier gaat met de aanwezigen in gesprek over de figuurlijk grensverleggende projecten, waaraan de architect heeft mogen bijdragen. Bijvoorbeeld het integrale concept van voedselbos Utopia, onderdeel van de Floriade Almere 2022, of het ontwerp voor de eetbare woonwijk Rijnvliet te Utrecht. Xavier heeft een radicaal andere benadering – co-creatie –  op de woningbouwopgave, dan de meer gebruikelijke wijze van gebiedsontwikkeling door stadsplanners en projectontwikkelaars.
Het integrale ontwerp voor de eetbare woonwijk Rijnvliet verbindt wonen, verblijven en recreëren in een samenhangend concept, dat terecht bekroond is met een internationale architectenprijs.
San Giorgi heeft voor pilotproject  Proeftuin Drechtland Community onder anderen samengewerkt met de community tuinders en met Corstiaan den Boer van Zorgboerderij de Zuidpunt Dordrecht.
Aanmelden doe je hier.

Almere Utopia met Xavier San Giorgi
Wandelen door de geschiedenis van een voedselbos
“Xavier San Giorgi is al jaren actief betrokken bij de groene inrichting van Utopia-eiland. Ook richting de Floriade is hij druk met ecosysteemherstel en biodiversiteit. Xavier is een veelgevraagde spreker als expert voedselbos- en landschapsarchitect. Een tijdje geleden liep Avanti podcast met hem al eens een rondje over het eiland, toen liet hij weten wat hij daar allemaal doet om natuur, landbouw en lekker hangen in het park samen te laten gaan. Ook de geschiedenis van het eiland en welke planten je kunt plukken en eten komt aan bod. Ben je benieuwd naar het verhaal en het eiland?
In deze video en podcast van Avanti Podcast hoor en zie je meer.

Rijnvliet Eetbare Woonwijk 
In de eetbare woonbuurt Rijnvliet komen een voedselbos en boomgaard. Dit wordt een plek voor bewoners, bezoekers en buren van Rijnvliet om te wandelen, spelen en genieten van de natuur. In het voedselbos komen eetbare planten, bomen en struiken voor mensen en dieren. Er komt ook een buurtboomgaard voor buurtactiviteiten en speelplekken voor kinderen om te leren over de natuur. Het voedselbos wordt ruim 15.000 m2.

Hier vindt u informatie van de gemeente Utrecht over de wijk Rijnvliet.

Voedselbos
Het voedselbos is geïnspireerd op een natuurlijk bos. Het wordt opgebouwd in meerdere lagen met veel verschillende soorten eetbare planten, bomen en struiken. Na een paar jaar kan er geoogst worden uit het voedselbos. Zoals fruit, noten, wortels en bladeren. Het voedselbos is ook een belangrijke leefomgeving voor insecten en dieren. Er komt een mix van bomen, planten en struiken van verschillende groottes. En er komen speelplekken waar kinderen veilig kunnen spelen en bankjes om te genieten van de natuur. De paden zijn milieuvriendelijk en gemaakt van gerecycled asfalt.

Buurtboomgaard
De buurtboomgaard wordt het podium voor buurtactiviteiten. Hier laten we de bestaande fruitbomen staan en planten we ook nieuwe fruitbomen. Deze plek is bedoeld om samen te komen. Er kunnen hier bijvoorbeeld buurtactiviteiten georganiseerd worden, zoals een picknick bij de 3 picknicktafels. Er komt ook een trapveldje met een lage tribune (60 cm hoog) en 2 goals.

Spelend leren
Het kindcentrum Rijnvliet ligt direct aan het voedselbos. Voor de leerlingen van de basisschool komt in het bos een buitenleslokaal met zonnewijzer. Ook op andere plekken in het bos kunnen kinderen spelend leren. Bijvoorbeeld over de loop van rivieren bij de waterspeelplek en over het eetbaar groen bij het fruitdoolhof.

Lopen langs boomtoppen
Naast het kindcentrum komt het kunstwerk ‘Dichter bij de Boom’, gemaakt door Anouk Vogel. Dit is een boomkronenpad waarop kinderen steeds hoger langs de boomtoppen kunnen lopen. De toegang tot het pad is vanaf de schoolbrug.

Op zoek naar inspiratie? In Utrecht hebben ze dit bedacht
#Rijnvliet: de eetbare woonbuurt 
#Voedsel in de stad
#Leidsche Rijn Rijnvliet