Wortel Schieten Expositie – 15/10
Voedsel 4 Daagse – Boer Burger Dialogen
Locatie De Oude Beer Stadslandbouwkas

“Wortel Schieten brengt nieuwe Nederlanders, studenten en lokale boeren samen om hun tanden te zetten in een actueel voedselvraagstuk. Wortel Schieten benut de kennis uit de verschillende (eet)culturen om de boeren inzicht te geven in hun afzetmarkt én geven de nieuwe Nederlanders kans om beter te ‘wortelen’ in onze samenleving.

Achtergrond

De afgelopen maanden vond het educatieve programma van Wortel schieten plaats in Dordrecht. 11 leerling koks van het Da Vinci College en 12 nieuwe Dordtenaren leerden elkaar en elkaars eetcultuur kennen. Tijdens verschillende excursies, gastlessen en kooksessies werden verhalen en recepten gedeeld. De deelnemers werkten samen aan het ontwikkelen van recepten met buitenlandse gewassen die nu vaak geïmporteerd worden. Denk bijv. aan okra, molokhia en tayerblad.
Tegelijkertijd werd er waarde gecreëerd voor lokale tuinders. Want de gewassen die de basis vormen van de recepten, zijn als proef geteeld in de kassen van stadslandbouwkas de Oude Beer. Dat levert nieuwe, lokaal geteelde gewassen op.

Expositie

Het programma heeft naast de teelt van interessante gewassen (die lokaal afgezet worden) en smakelijke recepten ook mooie verhalen van de deelnemers opgeleverd. Verhalen die het verdienen om met een groter publiek gedeeld te worden. Dat gebeurt om te beginnen tijdens de expositie Wortel Schieten in Stadslandbouwkas De Oude Beer. De expositie bestaat uit portretten in woord en beeld. Aan de hand van een gerecht dat veel voor de deelnemers betekent, geven zij een inkijkje in hun leven en vertellen ze over hun ervaringen tijdens Wortel Schieten Dordrecht.

Opening

Op 15 oktober openen we de expositie in de kas van Stadslandbouwkas De Oude Beer in Dordrecht. Jonneke de Zeeuw (aka Mooncake, schrijfster van “All inclusive aan de keukentafel’) komt spreken over de rijke Nederlandse eetcultuur en hoe deze zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Dalila Sayd, oprichter Stichting Het Eetschap, vertelt over hoe zij droomt en werkt van/aan een divers en inclusief voedsellandschap. Bezoekers kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met nieuwe Dordtenaren en proeven van de gewassen en gerechten. 

De expositie is mogelijk gemaakt door Triodos Foundation, Stichting DOEN en zo’n 80 donateurs die een donatie deden via het crowdfundingplatform www.voordekunst.nl 

Het educatieve programma van Wortel Schieten werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Goeie Grutten, VSB fonds en Gemeente Dordrecht. Fotografie Kees Dijkman van Photocase.

Credits

Wortel Schieten is een initiatief van stichting Het Eetschap.
De Dordtse editie vindt plaats in samenwerking met steunpunt Drechtstadsboer, creatieve broedplaats DOOR, Stadslandbouwkas de Oude Beer, ROC Davinci en Via Cultura.

Bronvermelding: www.heteetschap.nl
Aanmelden of info? Bel 0621265943 of stuur een mail naar info@heteetschap.nl

wortel schieten

Geen corona check-app QRcode?

Testen voor toegang kan bij testlocatie: FC Dordrecht, Krommedijk 210,
3312 LH Dordrecht.
Via de website van Testen voor Toegang kun je een afspraak maken.