Diverz

Een krachtpunt als zaadje van bewustwording
Zwijndrecht – “Het is door de harde lockdown anders dan anders. Toch draait de wereld gewoon door en dat geldt ook voor ons”, zegt Yvonne Zuidgeest, de directeur-bestuurder van Diverz. Zij heet in wijkcentrum Xiejezo een klein gezelschap welkom bij de online opening van de krachtpunten. “Ja, de wereld van Diverz staat allerminst stil”, gaat zij vol passie verder, “heel bewust hebben wij Xiejezo en Hart van Meerdervoort uitgekozen om onze krachtpunten te introduceren en door onze wethouder Ronald van der Meij officieel online te laten openen”.

Weet je dat ik hartstikke blij ben dat wij in Zwijndrecht zoveel wijklocaties hebben. Wijklocaties met ieder een eigen karakter waar jong en oud graag komen om elkaar te ontmoeten”, vertelt Yvonne. “Neem Xiejezo bijvoorbeeld, het is hier echt een huis van de wijk. Wij ontvangen dagelijks zoveel leuke en betrokken buurtbewoners. Dolblij zijn zij met het feit dat ondanks de noodzakelijke maatregelen hun wijklocatie gewoon openblijft. Behalve dat bewoners het fijn vinden hier te komen, is een huis van de wijk bij uitstek de plek waar wij zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken met een positieve boodschap. Dat is precies de bedoeling bij het idee van het krachtpunt”, gaat zij enthousiast verder. “Je zou een krachtpunt een zaadje van bewustwording kunnen noemen, immers rond de thema’s gezond eten, duurzaamheid en meer bewegen geeft het antwoord op vragen, krijg je tips en zet het je aan het denken. Bovendien biedt het krachtpunt alle ruimte een reactie achter te laten om daarmee weer anderen te inspireren”.

Hoe ziet zo’n krachtpunt er dan uit? Sabine van Velzen van MOXIE design, de ontwerper van het krachtpunt, vertelt,“een krachtpunt is eigenlijk een mini-tentoonstelling. Je vindt het midden in een wijklocatie, het trekt direct je aandacht. Hier in Xiejezo staat het thema gezond eten centraal, het krachtpunt heeft daarom de vorm van een marktkraam. Je ziet een hooivork als link naar de boerderij en groenten en fruit als verwijzing naar de wijkkeukens van Diverz. Daar wordt maandelijks voor bewoners en bezoekers een ‘boerenbord’ gekookt wordt met verse groenten van het land. In Hart van Meerdervoort draait het krachtpunt om het thema duurzaamheid. In de vorm van een huisje laat het je ontdekken hoe je zuiniger om kan gaan met energie. Denk aan energiebesparende maatregelen als LED verlichting, tochtstrips of folie achter de radiatoren”.

Bezoek een krachtpunt en laat je inspireren
Dan verschijnt de glimlach van wethouder Ronald van der Meij op de iPad. Met het in één keer breken van een appel verricht hij de officiële opening van de krachtpunten. Deze apple challenge, die ook jij straks als bezoeker van het krachtpunt kan doen, ging de wethouder goed af. “Ik wil Diverz, bewoners en bezoekers van harte feliciteren met dit mooie en nieuwe initiatief”, zegt Ronald. “Om drie dingen vind ik de krachtpunten zo geweldig. In de eerste plaats omdat zij zo praktisch zijn, je kunt eraan zitten en er mee rommelen. Het is ook mooi dat het van elkaar is, want de buurtbewoners en bezoekers gaan het beheren en onderhouden. Tenslotte juich ik toe dat de krachtpunten zo innovatief zijn. QR-codes verwijzen direct door naar relevante websites, geweldig vind ik dat. Complimenten voor Diverz, fantastisch dat wij in Zwijndrecht zo’n stevige, robuuste welzijnsclub hebben die zo ondernemend is. Groots is jullie instelling en houding juist in deze coronatijd”.

Breng een bezoek aan een krachtpunt en laat je inspireren. Nu in Xiejezo en Hart van Meerdervoort en straks ook in Kubiek. Ervaar een bezoek aan het krachtpunt als een mogelijkheid om iets van jouw denken en leefstijl te veranderen. Misschien ga jij het straks wel anders doen. Voor je het weet leef je zomaar een ander leven!