De Kortste Weg roept consumenten in Zuid-Holland op vaker te kiezen voor voedsel uit de regio. Inwoners van Zwijndrecht kunnen sinds 25 september kiezen voor groenten rechtstreeks van boer naar bord. Ze kunnen voortaan De Groenten van Cors van de Dordtse zorgboerderij De Zuidpunt afhalen bij Diverz de Nederburgh in de wijk Nederhoven.

Wethouder Jacqueline van Dongen overhandigde aan Niels en Pim Robberegt het eerste pakket met groenten van de zorgboerderij, waar dagelijks 25 mensen dagbesteding hebben, onder wie 10 mensen uit Zwijndrecht. Ze zijn betrokken bij het telen en oogsten, het inpakken van de pakketten en koken er een gezamenlijke maaltijd. ,,We hebben de inkomsten uit de pakketten echt nodig om deze mensen, 44 in totaal, een plek te kunnen bieden”, aldus Corstiaan den Boer.
Voor de jonge inwoners die het pakket in ontvangst namen was het sociale aspect ook een belangrijke reden om te kiezen voor De Groenten van Cors.

Wens
Yvonne Zuidgeest, directeur van welzijnsorganisatie Diverz, vond de opening van een afhaalpunt dat wordt bemensd door vrijwilligers een mooie aanvulling op de organisatie en passend bij de gezonde leefstijl die Diverz nastreeft. Wethouder Jacqueline van Dongen feliciteerde alle betrokkenen met deze nieuwe stap richting Zwijndrecht. ,,Het sluit mooi aan bij De Kortste Weg en bij de wens van de provincie Zuid-Holland om in 2030 80 procent van het verse voedsel dat de inwoners nuttigen, daar ook is verbouwd.”

Yvonne Zuidgeest, directeur Diverz en wethouder Jacqueline van Dongen ontvingen zelf ook een groentepakket.

Betaalbaar
Waarom De Kortste Weg? De impact op het milieu is lager, het stimuleert duurzame landbouw, boeren en producenten ontvangen een eerlijke prijs en consumenten kunnen kiezen uit een gevarieerd aanbod van gezonde en verse producten. De campagne wordt ondersteund door de provincie Zuid-Holland. Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra bij de start half september: ,,Het sluit aan bij de ambitie van de provincie: gezond, duurzaam en betaalbaar eten voor iedereen. Het draagt uiteindelijk ook bij aan een mooier en gezonder landschap. Door De Kortste Weg te kiezen, en dus lokale producten te eten, draag je hieraan bij. Bovendien smaakt het nog fantastisch ook!”

Onbespoten seizoengroenten
De pakketten bevatten onbespoten seizoengroenten en aardappelen voor vier dagen voor een, twee of vier personen. Het pakket is sociaal, maar vooral lekker en voordelig: ongeveer 50 cent per persoon per maaltijd. Het abonnement is wekelijks ‘aan’ of ‘uit’ zetten en maandelijks opzegbaar. ,,Sommige groenten zien er misschien iets minder mooi uit dan in de winkel, maar ze zijn met liefde geteeld.”, aldus Corstiaan den Boer.
Het Groenekratje in Dordrecht gaat vanaf 1 oktober ook verder onder de naam De Groenten van Cors. In Dordrecht zijn inmiddels zes afhaalpunten. De Groenten van Cors is opgezet samen met Stichting Steunpunt Drechtstadsboer. Samen werken zij aan het versterken van de korte keten in de Drechtsteden. De stichting is blij dat het groentepakket nu ook de brug oversteekt en onderdak heeft gevonden bij een enthousiaste welzijnsorganisatie.