De niet-meer-zo-jongen onder ons kennen hem nog wel: Pipo de Clown. Van 1958 – 1980 eindigde hij de uitzending met “Dag vogels, dag bloemen, dag kinderen”. Gewoon een gezellige groet. Dat was in de tijd dat we als stedelingen op doortocht door het Groene Hart of wandelend in de duinen bij Rockanje verrukt wezen op de kieviten en leeuweriken, die toen nog veel voorkwamen.

Bijzonder waren ze, omdat je ze in de stad zelf zag noch ziet. Het was de tijd waarin musjes en wilde eenden te gewoon waren voor woorden en waterhoentjes een zeldzaamheid. Je kwam om in de vlinders en een zomerse autorit eindigt met een spons om de autoruit van muggen te ontdoen.

Is het geluk dat dit muggen klusje niet meer nodig is, is het ongeluk. K. Ooms ontwierp in 1970 een serie posters die momenteel leuke prijzen doen op catawiki, als ze aangeboden worden: Dag vissen, dag vogels, dag bloemen, dag mensen. Over het biodiversiteits vraagstuk in aanloop nog naar het Club-van-Rome-rapport, dat in 1972 uitkwam.

Link Vlinderstichting “Dag bloemen – dag vlinders!” https://ap.lc/9JyjF

NCW Vogelwacht Dordrecht onderzocht het voorkomen van vogels op het bouwland van Zorgboerderij De Zuidpunt en kwam tot onderstaand resultaat.

Links Met dank aan o.a. vogelgeluid.nl zijn afbeeldingen van waargenomen vogels en hun zanggeluid samengebracht in een video:

LINK: Vogels Zuidpunt Audiolink

LINK Factsheet-staand- Vogelmeting Zuidpunt

LINK Factsheet-liggend- Vogelmeting Zuidpunt

LINK dag_bloemen_dag_vlinders-groen_kennisnet