Kort & Goed 5.1

 

Diners 

Wat eten we vandaag?
Markten spreken heel uiteenlopende groepen aan. Eten doen we allemaal en elke dag. Voedsel verbindt. Systeemverandering komt niet van boven. Verandering in de keten komt vooral voort uit jouw en ieders dagelijkse keuze; “wat eten we vandaag”. Dat belangrijk gegeven is voor Drechtstadsboer de voornaamste reden geweest om te kiezen voor Diners en Markten als hevel voor verandering. Want het abstract concept ‘korte voedsel keten’ vraagt om uitleg die een folder of site gewoonweg niet kan bieden. Twee vormen van superdirect contact met ons publiek kunnen dat wel: diners en markten. We blijken daar goed in te zijn. We zijn aantoonbaar ook goed in conferenties, maar op dat podium bereiken we alleen gelijkgestemden. Dus gaat de focus op wat echt hard nodig is, en niet zozeer op wat voor ons goed voelt. Je bent koploper of je bent het niet. Dus diners en markten.

 

 

Diner Lokaal
Afgelopen jaar heeft Drechtstadsboer een serie van 12 topklasse diners en proeverijen georganiseerd met uitsluitend gebruik van lokale en streekgebonden producten. De zoektocht heeft ons gevoerd naar niche producenten in de regio met hart voor goed eten: krab, forel, zeewier, spelt, aardappelen, kool, ham, kaas. Uitmuntende kwaliteit is voorhanden onder onze neus. Maar je moet het wel zien. We hebben 4 seizoensdiners gekookt voor plm. 60 gasten, 8 proeverijen maandelijks en 4 aangeklede borrels incidenteel op aanvraag. Vanuit louter commercieel oogpunt bezien valt deze ‘high-end’ vorm van korteketen horeca niet te verhapstukken. Het is tegelijk heel arbeidsintensief en zeer dankbaar werk. De vele liefhebbers van ambachtelijke streek- & seizoensproducten weten onze pure diners zeer te waarderen. Goed gekookt. Mooi opgediend. Onze dank gaat naar chefkok Steven de Waal. We maken komend jaar pas op de plaats met onze diners. Het idee is een pop-up korteketen restaurant.

 

Netwerk
We hebben inmiddels bereikt, dat we in gesprek zijn met Dutch Cuisine, Youth Food Movement, Proteine Alliance, Jong Leren Eten, ROC Davinci Horeca met als doel om streek- en seizoensgebonden koken en gezond eten een steviger plek te geven op het dagelijks menu van meer mensen. Vers, goed en gezond eten zou toegankelijk moeten zijn voor iedereen.

 

Activiteiten – Diners
Midwinterdiner, Dordrecht Groeituinen, 161221. Kookcursus met korteketen ingrediënten voor de kleine beurs, Dordrecht eerste kwartaal ’17. Proeven & Koken Streekdiners 4X, Buitenwacht Dordrecht, 1e semester 2017. College Diner&Café, Galerie Compagnie. Dordrecht 170208. Voorjaarsdiner Groeituinen Dordrecht 170321 Voedselfamilie Zuid-Holland, Dordrecht Buitenwacht 170608. Midzomerdiner Dordrecht Groeituinen 170621. Borrel & Buffet SC Amstelwijck Dordrecht 170728. Raadsdiner&Café, SC Amstelwijck Dordrecht 170921. Lokale Lunch UWV/Leerwerkloket Dordrecht Buitenwacht 170927.

 

Statistiek
Events 18X. Diners 6X. Couverts 500X. Mediabereik 5000X. Vrijwilligers 50p. Kernteam 5p. Uren naar verhouding.