21/09 RAADS CAFÉ Voedsel Motor voor stedelijke vernieuwing

 

Voedsel als motor voor stedelijke vernieuwing

RAADS CAFÉ

Inloop 20.00, aanvang 20.15, einde ca. 22.00 uur.

 

Drechtstadsboer en Sportclub Amstelwijck nodigen u uit

voor een landelijke thema-avondrond ‘korte voedselketens en duurzame landbouw’. Raadsverkiezingen 2018 staan voor de deur. Partijprogramma’s worden opgesteld. Doel van deze avond is het thema voedsel van dichtbij een plek te geven op de duurzaamheidsagenda van de Drechtsteden. Dus komt allen… meld je hier aan.

 

Entree gratis

Snacks en eerste drankje inbegrepen, daarna drankjes voor eigen rekening. Uw bijdrage is van harte welkom. Pinnen mogelijk.

 

Locatie

Sportclub Amstelwijck, Laan van Londen 1320, 3317 DA  Dordrecht

 

Doelgroep 

Alle belangstellenden in duurzaam wonen en leven, (jong leren) eten, (voedsel)onderwijs; belangstellenden in ontwikkeling visie op Amstelwijck voor wonen. Doelgroep in het bijzonder raadsleden Dordrecht, ondernemers, beleidsmakers, Voedselfamilie Zuid-Holland, sport & horeca.  

 

 

Café programma

Presentatie Plan Proeftuin Amstelwijck door Robert Klaassen (Drechtstadsboer), Wim Scharloo (SC Amstelwijck), Yves Hennequin (CSA) en Philine Krosse (consultant PZH).

 

Keynoot Spreker Prof dr ir Han Wiskerke, Wageningen Universiteit, Leerstoel Rurale sociologie deed o.a onderzoek naar ‘Dynamiek en robuustheid van multifunctionele landbouw’ en ‘De betekenis van voedsel en groen in en om de stad.’ Zijn thema is ‘Waarom moeten steden iets met voedsel en wat kunnen ze doen.’

 

Keynote Spreker Leon Meijer is Nederlands eerste wethouder voedsel in gemeente Ede en regiovoorzitter Food Valley, Gelderse Vallei. Hij spreekt over ‘Het belang van voedsel op de stedelijke agenda’.

 


Achtergrond

Voedsel is de afgelopen eeuw ten onrechte van de stedelijke (beleids)agenda verdwenen. De huidige voedselvoorziening van steden raakt aan economische duurzame en sociale thema’s; van volksgezondheid tot Piketty, van overvloed tot onbehagen, van machtsophoping tot zelfvoorziening. Te veel is voedselvoorziening exclusief een plattelandsthema, waardoor de tegenstellingen tussen stad en platteland zijn verscherpt. Om deze uitdagingen aan te pakken en de verbroken verbinding tussen stad en land weer tot stand te brengen, is het van belang dat de consument meer weet heeft van het voedingssysteem als kringloop, zodat de markt transparanter opereert en de producent een eerlijke prijs krijgt.

 

Live MuziekMagpie 
Chef Korte Ketering: Steven de Waal
Organisatie: Drechtstadsboer i.s.m. SC Amstelwijck

 

Drechtstadsboer ontwikkelt duurzame concepten en initieert groene projecten naast en aanvullend op het bestaande voedselsysteem.

Met dank aan Davinci ROC voor de inzet van studenten en docenten sector horeca.

De activiteiten van Stichting Steunpunt Drechtstadsboer worden mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland.


Bereikbaarheid

SC Amstelwijck openbaar vervoer
SC Amstelwijck  is vanaf station Dordrecht CS bereikbaar met bus 4 richting Wielwijk, halte Ziekenhuis Amstelwijck. Daarna nog 5 minuten lopen.
Op station Dordrecht zijn OV-fietsen te huur.

SC Amstelwijck met eigen vervoer
Bij SC Amstelwijck is ruimschoots parkeergelegenheid.