Tijdens het Groen Duurzaamheidscafé in Weizigt op 13 april waren Corstiaan den Boer van Zorgboerderij De Zuidpunt en Drechtstadsboer aanwezig met voorbeeldpakketten en informatie over de Dordtse Groentepakketten Coöperatie i.o.

De eerste tien abonnees hebben zich aangemeld. Bij dertig gaan we van start.

Foto: Zorgboerderij De Zuidpunt

Foto: Zorgboerderij De Zuidpunt


Dit schreef de Stem van Dordt erover:

 “DORDRECHT – Voedsel van Dordtse bodem in Dordtse monden, dat staat Food Community voor. Drechtstadboer en Zorgboerderij de Zuidpunt presenteren hun samenwerking morgenavond, woensdag 13 april, tijdens het Duurzaamheidscafé in Weizigt.
Van veld gelijk naar vork, dat is het idee achter de Food Community, een nieuwe samenwerking tussen Drechtstadboer en Zorgboerderij de Zuidpunt, die bij genoeg aanmeldingen in juni van start gaat. “Het is een coöperatieve vereniging waarbij mensen een abonnement nemen op een groentekrat, met groenten die dan geoogst zijn bij de zorgboerderij,” legt Robert Klaassen van Drechtstadboer uit. “We willen Drechtstedenaren zo van betaalbaar, lokaal en vers voedsel voorzien.”

Elke week kunnen deelnemers een krat met groenten ophalen bij de Zuidpunt, of – als alles gaat zoals gepland – thuis bezorgd kunnen laten krijgen. “Dan kunnen zij bijvoorbeeld tuinbonen, andijvie, peultjes, misschien al een bloemkool, en natuurlijk aardappels verwachten,” neemt Corstiaan den Boer van de Zuidpunt al een voorschot op de zomeroogst. “In elke krat zitten vier maaltijdgroenten, waar je dan dus ook vier keer goed van kan eten.”

Intekenaars nemen een jaarabonnement van 220 tot 300 euro, afhankelijk van de gezinsgrootte, en kunnen zo dus rekenen op een krat vol ‘gezond, want onbespoten, en voor de kleine beurs betaalbare groente’, volgens Klaassen. Voordelig voor consument én boer, stelt hij. “Je haalt hiermee namelijk ook een groot deel van de keten er tussenuit; het gedeelte waar ook het meeste geld naar toegaat. In de supermarkt gaat op elke euro twintig cent naar de boer. Hier is dat zestig cent, wat ook voor hem natuurlijk gunstiger is. Hij is niet meer afhankelijk van de wisselende prijzen in de schappen, maar weet wat hij gaat verdienen.”

Den Boer valt hem bij: “Omdat er minder tussenhandel is, heb je ook meer kans op een eerlijke prijs. Daarmee kunnen we ook de zorgboerderij weer bekostigen en komen de mensen die dreigen tussen wal en schip te vallen ook aan het werk.”

Ook ten opzichte van de commerciële voedselboxen is de coöperatie goedkoper, schetst Drechstadboer, en nog belangrijker: “Elke euro blijft gewoon op het eiland van Dordrecht. En de groente ook, want nu gaat je bloemkool niet eerst naar een Europees verzamelcentrum in Parijs en dan weer terug naar The Greenery.”

Drechtstadboer en de Zuidpunt presenteren hun plan tijdens het Duurzaamheidscafé in Weizigt, op woensdagavond 13 april. Bij dertig intekenaars gaat het project van start. De avond duurt van 20.00-22.00 uur in Weizigt aan het Van Baerleplantsoen 30. Toegang gratis. Drechtstadboer is ook aanwezig op de Lammetjesdag bij Zorgboerderij de Zuidpunt, zaterdag 16 april van 11.00-15.00 uur op de Polder Oudendijk 2a.”